stockholmsekhen

Direktlänk till inlägg 11 maj 2010

"Skuru ska vara oroliga"

Av Nållåtta Ekh - 11 maj 2010 16:04

Sport 09:55 | 10 maj Skurus hemmaarena Nacka Bollhall håller inte måttet. På sikt kan det innebära att laget inte längre får spela sina elitseriematcher på hemmaplan.

I förra veckan skärptes kraven på handbollens elitarenor. Redan tidigare har rekommendationen varit att hallarna i damernas elitserie ska ha kapacitet för 600 åskådare – och efter ett beslut i Svenska Handbollsförbundets tävlingskommitté är det nu formaliserat.

För nya arenor är kravet ännu tuffare, då ska det finnas kapacitet att ta emot minst 1 200 åskådare.

För tillfället uppfyller Skuru inte något av kraven. Den nuvarande arenan Nacka Bollhall kan bara ta emot knappt 500 åskådare – och några konkreta planer på en ny hall finns inte.

Magnus Rådahl, elitansvarig i Skuru IK, är orolig för klubbens fortsatta existens i Nacka. Även om han räknar med att spela nästa säsongs hemmamatcher i Nacka Bollhall kan det vara den sista.

Förlorade intäkter

– Ja, om det vill sig illa. Och när det gäller tv är vi helt borta, med allt vad det innebär i förlorade intäkter. Hade vi gått till semifinal i år hade vi blivit tvungna att flytta till Eriksdalshallen, säger Magnus Rådahl.

Ralf Lundberg på tävlingskommitténs kansli är väl medveten om problemet. Exempelvis fick förbundet nästan ”böna och be” för att tv skulle sända från semifinalen i Eslöv, en annan arena som inte anses tv-mässig.

– Det har sänts väldigt mycket damhandboll på tv under våren, men inget från Nacka. Och rent generellt är Stockholm katastrof när det gäller publikhallar, säger han.

Hittills har förbundet ändå varit ganska givmilt när det gäller arenakrav inom damhandbollen. Men Ralf Lundbergs uppfattning är att kraven skärps för varje år.
Inom herrhandbollen, där minimikravet är 1 500 åskådarplatser, har det redan fått konsekvenser.

Exempelvis tvingades Tumba flytta sina hemmamatcher från Tuma Idrottshus till Botkyrkahallen under lagets senaste elitserie­sejour, säsongen 2008-2009.

Bra med krav
I Skurus fall är den enda nuvarande räddningsplankan Eriksdalshallen ett dåligt alternativ på många sätt. Dels innebär hallhyran att varje match blir en förlustaffär på cirka 10 000 kronor – men framförallt tycker Magnus Rådahl att det skulle vara tragiskt om Nackas enda elitlag skulle behöva flytta från kommunen.

Och även om Nacka Bollhall just nu räcker för Skurus publik välkomnar ändå Rådahl kravet på bättre arenor:

– Sporten måste kunna växa och utvecklas. Det skulle vara defensivt av oss att säga att vi bara drar max 400 åskådare ändå.

Skuru bör vara oroliga
Enligt Skurubekantingen Fredrik Rapp, ordförande i Svensk Damhandboll, är klubbarna generellt sett positiva till kraven på höjd standard. Han tror att det inom ett par års sikt kommer att ställas lika hårda krav på dam- som herrarenor.

Med det i åtanke – hur stor risk tror du att det är att Skuru tvingas flytta sina hemmamatcher redan säsongen 2011/2012?

– Det är svårt för mig att svara på, men man ska nog vara orolig för det.


Anders Milde
anders.milde@nvp.se

 
 
Ingen bild

Nacka Besten

11 maj 2010 20:10

Snacka med HELLAS dom lär ju ha ju bygglov på en Hall vid Fotbollsplan här kan man bygga en Multihall för 2500 pers ett sport center av dignitet !
Parkering för flera hundra bilar finns redan kan byggas ut, samt resturang och möjlighet till andra aktiviteter finns i samma område t.o.m badsjö och golfbana !

Bussförbindelse med Slussen , Gullmarsplan , Hammrby Sjöstad Tyresö , Haninge , Älta bilväg 10 min från City samt Nacka Forum & Sickla Köpventer innom rimligt gångavstånd eller buss.

- VAD VÄNTAR NI PÅ ?


 
Ingen bild

Invånare i Nacka

11 maj 2010 22:29

Vid Hellas ska det byggas ridhus så det går nog bort. Dessutom skulle Nacka kommun aldrig någonsin bygga en hall där. Bra tanke dock.

Det finns en masssa förslag på hallplatser som Skuru har kommit med, men som jag förstår det vill kommunen inte gå in och betala festen..

 
Ingen bild

Magnus Rådahl

12 maj 2010 09:26

Visst behöver Stockholmsområdet en stor hall men det är öken att spela i en hall med tomma läktare! Hur många lag drar i dagsläget 2500 personer i en vanlig seriematch?
Det Skuru handboll (och troligen även andra föreningar såsom Hellas) behöver är en ny bra hall som vi kan fylla med publik. Tänk istället att man bygger ut Nacka Bollhall på parkeringen till dubbla nuvarande storleken, vänder på planen (så att nuvarande läktare är på ena kortsidan) och kör med teleskopläktare på dom nya långsidorna som i Arena Skövde, dock i mindre skala. Man skulle då kunna få in mellan 500 och 600 sittande och 200 till 300 stående. Teleskopläktarna har fördelen att man kan dra ut så mycket man behöver och kan skärma av ståplats på ena eller andra långsidan allt efter behov och så att hallen alltid känns fullsatt. När det inte är match får man två fullstora träningshallar (även till skolan under dagtid) genom att dra ner en vikvägg. Kostnaden för ett sådant bygge bör bli relativt rimligt i förhållande till en helt ny hall på en helt ny tomt då det redan finns en grundstomme i frågan om försörjning och infrastruktur. Fyller vi en sådan hall alla matcher under säsongen kan vi börja diskutera Multiarena som även handbollen då kan ha behov av.

 
Gerry

Gerry

13 maj 2010 17:57

Nacka kommun är dock inte lika hallidrottsfientliga som Stockholm dock kommer Handbolls programmet på Nacka Gymnasium försvinna vilken bör skicka signaler till bla Skuru. Hörde jag i vintras av min Grabb. Om Skuru får problem vad får då inte Spåret. Inte bara Handboll i Eriksdalhallen längre...

http://www.swithiod92.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nållåtta Ekh - 17 juni 2010 16:05

Eftersom Marcus "inte vill träna på högsta nivå så passar det att komma till Silwing Troja i division 1" - Där tränar man lite mindre än i exempelvis Tumba. Detta är ett lyft för Silwing som nu får en liten stomme av rutin i laget att visa upp mot ...

Av Nållåtta Ekh - 16 juni 2010 22:07

Stockholms Handbollsförbund har fått en ny ordförande som idag sträckte ut en hand mot den nya världen av påverkare. Det skämtsamma i kråksången att StHF:s ordförande heter Evert, dock inte Ekh, men väl Berglund. Evert Berglund vill genom sin ...

Av Nållåtta Ekh - 9 juni 2010 20:17

Nedanstående är citerat från Djurgårdshofs hemsida. Förlusten? Färre ungdomar som spelar handboll såklart. En mycket intressant artikel. Stockholm Handbollsförbund har under augusti 2009 fram till knappt årets slut 2009 bedrivit Handbollslyft...

Av Nållåtta Ekh - 1 juni 2010 07:42

Om vi vora Hummel och Sportex hade vi ringt till kansliet och sagt "nu får ni fanimej se till att loggan på våra företag kommer upp på er webb, skärp er".   Fortfarande är det Team Sportias taskigt lågupplösta logga som skiner likt solblekt plå...

Av Nållåtta Ekh - 31 maj 2010 01:18

Antal lag minskar för varje år. Framförallt är det knappt ett enda lag från andra delar av Sverige. Alltså! Inget lag från vare sig Norrland, Göteborg, Skåne eller för den delen, Småland eller Västergötland. Vad beror det på? Jo, tack vare att man nu...

Ovido - Quiz & Flashcards