stockholmsekhen

Alla inlägg den 11 maj 2010

Av Nållåtta Ekh - 11 maj 2010 16:04

Sport 09:55 | 10 maj Skurus hemmaarena Nacka Bollhall håller inte måttet. På sikt kan det innebära att laget inte längre får spela sina elitseriematcher på hemmaplan.

I förra veckan skärptes kraven på handbollens elitarenor. Redan tidigare har rekommendationen varit att hallarna i damernas elitserie ska ha kapacitet för 600 åskådare – och efter ett beslut i Svenska Handbollsförbundets tävlingskommitté är det nu formaliserat.

För nya arenor är kravet ännu tuffare, då ska det finnas kapacitet att ta emot minst 1 200 åskådare.

För tillfället uppfyller Skuru inte något av kraven. Den nuvarande arenan Nacka Bollhall kan bara ta emot knappt 500 åskådare – och några konkreta planer på en ny hall finns inte.

Magnus Rådahl, elitansvarig i Skuru IK, är orolig för klubbens fortsatta existens i Nacka. Även om han räknar med att spela nästa säsongs hemmamatcher i Nacka Bollhall kan det vara den sista.

Förlorade intäkter

– Ja, om det vill sig illa. Och när det gäller tv är vi helt borta, med allt vad det innebär i förlorade intäkter. Hade vi gått till semifinal i år hade vi blivit tvungna att flytta till Eriksdalshallen, säger Magnus Rådahl.

Ralf Lundberg på tävlingskommitténs kansli är väl medveten om problemet. Exempelvis fick förbundet nästan ”böna och be” för att tv skulle sända från semifinalen i Eslöv, en annan arena som inte anses tv-mässig.

– Det har sänts väldigt mycket damhandboll på tv under våren, men inget från Nacka. Och rent generellt är Stockholm katastrof när det gäller publikhallar, säger han.

Hittills har förbundet ändå varit ganska givmilt när det gäller arenakrav inom damhandbollen. Men Ralf Lundbergs uppfattning är att kraven skärps för varje år.
Inom herrhandbollen, där minimikravet är 1 500 åskådarplatser, har det redan fått konsekvenser.

Exempelvis tvingades Tumba flytta sina hemmamatcher från Tuma Idrottshus till Botkyrkahallen under lagets senaste elitserie­sejour, säsongen 2008-2009.

Bra med krav
I Skurus fall är den enda nuvarande räddningsplankan Eriksdalshallen ett dåligt alternativ på många sätt. Dels innebär hallhyran att varje match blir en förlustaffär på cirka 10 000 kronor – men framförallt tycker Magnus Rådahl att det skulle vara tragiskt om Nackas enda elitlag skulle behöva flytta från kommunen.

Och även om Nacka Bollhall just nu räcker för Skurus publik välkomnar ändå Rådahl kravet på bättre arenor:

– Sporten måste kunna växa och utvecklas. Det skulle vara defensivt av oss att säga att vi bara drar max 400 åskådare ändå.

Skuru bör vara oroliga
Enligt Skurubekantingen Fredrik Rapp, ordförande i Svensk Damhandboll, är klubbarna generellt sett positiva till kraven på höjd standard. Han tror att det inom ett par års sikt kommer att ställas lika hårda krav på dam- som herrarenor.

Med det i åtanke – hur stor risk tror du att det är att Skuru tvingas flytta sina hemmamatcher redan säsongen 2011/2012?

– Det är svårt för mig att svara på, men man ska nog vara orolig för det.


Anders Milde
anders.milde@nvp.se

Ovido - Quiz & Flashcards